Zum Inhalt springen
Sprache
Suchen
Karren: Artikel

Wat is een tractiebatterij?

Tractiebatterij

We proberen je in deze blog mee te nemen in de wereld van tractiebatterijen. Wat is nu eigenlijk een tractiebatterij, welke types zijn er, en waarvoor kun je de tractiebatterijen gebruiken of inzetten? Natuurlijk vertellen wij ook hoe je de juiste batterij kiest, met een passend advies.

Tractiebatterijen vormen het kloppende hart van voertuigen zoals heftrucks, reachtrucks, pallettrucks en stapelaars. Zonder deze krachtige batterijen zouden deze machines niet de prestaties kunnen leveren die tegenwoordig van hen worden verwacht. Maar wat houdt een tractiebatterij precies in, en hoe kies je de juiste batterij voor jouw situatie?

Hoe is een tractiebatterij opgebouwd?

Een tractiebatterij bestaat uit losse cellen, die over het algemeen in een ijzeren trog zitten. De trog is voorzien van een zuurbestendige coating om deze te beschermen. De cellen in de trog hebben een spanning van ongeveer 2 volt. Als alle cellen in serie met elkaar verbonden zijn, krijg je een batterijspanning die 24 volt, 48 volt of 80 volt kan bedragen; dit is afhankelijk van het aantal cellen in de trog. De verbindingen, waarmee de cellen in serie aan elkaar worden verbonden, bestaan in de kern uit koper voor de beste geleiding.

Voorbeeld: Bij een 24-volt batterij zijn er 12 cellen in een trog gemonteerd, en bij een 80-volt batterij zijn er zelfs 40 cellen in een trog gemonteerd. 

   

"Hier wordt een batterijcel uit de trog gehaald. Vaak is een cel dan kapot en wordt deze vervangen door een nieuwe cel, zodat de batterij weer optimaal werkt."

 

 

Toepassingen van tractiebatterijen

Tractiebatterijen worden vooral gebruikt in elektrische voertuigen zoals:

Heftrucks: Voor het verplaatsen van zware ladingen in magazijnen. bijvoorbeeld in de tapijtfabrieken worden de heftrucks ingezet om het nieuw gemaakte tapijt te verplaatsen van het productieproces naar het magazijn, of in de vrachtwagens zo dat die het weer kunnen afleveren bij de klanten.

Pallettrucks: Voor efficiënt werken in kleinere ruimtes zoals vrachtwagens die onderweg zijn om bedrijven te bevoorraden en/of het laden en lossen van vrachtwagens.

Stapelaars: Voor efficiënt werken in kleinere ruimtes. Dus bijvoorbeeld kleinere magazijnen om pallets met goederen te stapelen of te verplaatsen binnen magazijnen of distributiecentra

Reachtrucks: Voor toepassingen op grotere hoogtes in distributiecentra. bijvoorbeeld, de grote warenhuizen, hebben allemaal grote magazijnen waar zij de goederen opslaan denk aan IKEA, of bol.com daar worden de goederen op hoogte opgeslagen om het magazijn zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Zoals je leest, zijn er veel verschillende situaties, wat vraagt om een passend advies. Wij begrijpen dat en helpen je daarom graag met het maken van een juiste beslissing voor de situatie

              
     - Hier zie je een heftruck                              - Hier zie je een reachtruck

             

     - Hier zie je een palletwagen                         - Hier zie je een stapelaar

 

De verschillende typen tractiebatterijen

Er zijn meerdere technologieën waaruit je kunt kiezen; wij lichten de volgende typen voor je uit: lood-, zuur-, lithium-ion- en quasar-batterijen.

Loodzuurbatterijen

Loodzuurbatterijen zijn betaalbaar en betrouwbaar, maar vereisen onderhoud en hebben langere laadtijden.

Voordelen:

  • Relatief lage aanschafkosten.
  • Geschikt voor zware omstandigheden.
  • 100 % Recyclebaar

Nadelen:

  • Vereist water bijvullen en regelmatig onderhoud.
  • Langere laadtijd in vergelijking met modernere alternatieven. 

Lithium-ion batterijen

Lithium-ion batterijen zijn efficiënt en onderhoudsvrij met snelle laadtijden, maar hebben hogere aanschafkosten.

Voordelen:

  • Snelle laadtijden, vaak binnen twee uur.
  • Tussentijds laden mogelijk.
  •  Onderhoudsvrij.
  •  Langere Levensduur

Nadelen:

  • Hogere aanschafkosten.
  • Specifieke laadapparatuur nodig. 

Quasar-batterijen

Quasar-batterijen bieden topprestaties en duurzaamheid, maar zijn relatief nieuw.

Voordelen:

  • Zeer energie-efficiënt.
  • Tussentijds laden mogelijk.
  • Lange levensduur en herbruikbare componenten.
  • Geschikt voor de zwaarste toepassingen.
  • Snelle laadtijden.

Nadelen:

  • Relatief nieuw op de markt.
  • Vereist water bijvullen.

 

Voordelen van tractiebatterijen

Het gebruik van tractiebatterijen biedt diverse voordelen, namelijk:

  • Duurzaamheid: Elektrische aandrijving verlaagt emissies en vermindert de milieu-impact.
  • Kostenbesparing: Lagere operationele kosten in vergelijking met voertuigen op brandstof
  • Efficiëntie: Langdurige energievoorziening, zelfs bij intensief gebruik.
  • Flexibiliteit: Beschikbaar in verschillende technologieën, aangepast aan jouw specifieke wensen.

Waarom kiezen voor Provolt?

Bij Provolt combineren we jarenlange expertise met een breed aanbod kwalitatieve tractiebatterijen. Of je nu zoekt naar de traditionele kracht van loodzuur, de moderne prestaties van lithium-ion batterijen, of de innovatie van quasar-batterijen, bij Provolt hebben we de juiste batterij die jouw bedrijf vooruit helpt.

Daarnaast bieden wij deskundig advies, betrouwbare service en denken we graag vrijblijvend met je mee om jouw bedrijf optimaal te ondersteunen. 

Meer informatie nodig?

Wil je weten welke tractiebatterij het best bij jouw situatie past, of heb je vragen over ons assortiment? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies. We helpen je graag verder met alle informatie die je nodig hebt. Bel ons direct voor directe ondersteuning! 


Hinterlasse einen Kommentar

Karren

Ihr Warenkorb ist derzeit leer.